موتور آسانسور از مهمترین بخشهای آسانسور است که نقش اساسی در کارکرد آسانسور ایفا میکند. قلب هر آسانسور موتور به کار رفته در آن است که خرابی و اشکال در هر کدام از قطعات آن باعث به هم ریختن کار آسانسور میشود که عیب یابی و تعمیر آن از جمله کارهای یک فرد متخصص در زمینه تعمیر آسانسور است. به طور کلی کارکرد زیاد آسانسور، وارد شدن ضربه به آسانسور، باز و بسته کردن در آسانسور به صورت دستی و حمل وسایل بیش از حد ظرفیت باعث خرابی موتور آسانسور میشوند. در ادامه با ما همراه باشید تا چگونگی محافظت از موتور آسانسور و تعمیر آن را به شما آموزش دهیم.
انواع موتور آسانسور در ایران
در آسانسورها انواع مختلفی از موتور استفاده میشود که در ایران بیشتر از موتورها از نوع گیربکسی و گیرلس هستند. موتور گیربکسی نوعی موتور بزرگ است که دارای ترمزی از نوع دیسکی و کاهنده و چرخ دنده است. این موتورها بازده پایین و قیمت پایینتری نسبت به موتور گیرلس دارند اما موتور گیرلس نسبت به موتور گیربکسی انرژی کمتری مصرف میکند و در عین حال با استفاده از این موتور حرکات آسانسور نرم و با لرزش کمتری خواهد بود. با وجود همه این مزیتها قیمت موتورهای گیرلس تقریبا دو برابر موتورهای گیربکسی است.
تمام انواع موتور آسانسورها ویژگیهای مثبت و منفی دارند. ممکن است ویژگیهای مثبت یک آسانسور با توجه به نیازهای هر ساختمان یا مجتمع متفاوت باشند. قبل از انتخاب نوع موتور برای آسانسور شرایط ساختمان و ویژگیهای مورد نظر خود را بررسی کنید و بر اساس آن تصمیم بگیرید.
تعمیر موتور آسانسور
تعمیرات آسانسور به طور معمول به دست تعمیرکارهای خصوصی یا نمایندگیها و شرکتهای تولید کننده موتور آسانسور انجام میشوند؛ این امر نیازمند صرف زمان ، دقت کافی و تجربه برای عیب یابی و تعمیر است. بیشتر مشکلات موتور آسانسور بدلیل مشکلات و اختلالات گیربکس و قطعات آن است که برای تشخیص علت خرابی موتور بررسی نوع لرزش آسانسور بسیار کمک کننده خواهد بود. در ادامه مشکلات اصلی در موتور آسانسور و راه حل تعمیر آن را برای شما توضیح میدهیم.
لرزش کابین آسانسور
لرزشهای کابین آسانسور یکی از عوامل اصلی خرابی موتور آسانسورها هستند. درصورتی که کابین آسانسور در حالت حرکت لرزش داشته باشد؛ علت عمده مشکل را میتوان در در بلبرینگها و حلزونی گیربکس پیدا کرد. این مشکل با تعویض بلبرینگ و تراشکاری حلزونی قابل حل میباشد. همچنین لرزشهای ناگهانی و حرکات نوسانی آسانسور میتواند به دلیل آسیب ماردون گیربکس باشد. ضربه از بخش فلایول به موتور باعث کج شدن ماردون و خراب شدن آن میشود که به تعمیر نیازمند است.
لرزش و صداهای آسانسور هر چقدر هم کم باشند باید جدی گرفته شوند؛ و شما باید خرابی گیربکس و ایجاد لرزش در آسانسور را با کارشناس فنی در میان بگذارید تا از خراب شدن موتور و هزینههای سنگین جانی و مالی آن جلوگیری کنید.
مشکلات فلکه گیربکس
در مواقعی که آسانسور نیاز به تعمیر دارد یکی از مشکلات میتواند به دلیل خرابی فلکه گیربکس باشد. یکی از شایعترین مشکلات خوردگی شیارهای فلکه گیربکس است که برای جلوگیری از آن لازم است فلکه هرزگرد آسانسور و فلکه گیربکس در تراز با هم نصب شوند تا دچار خوردگی نشوند. در ادامه عوامل اصلی خرابی فلکه گیربکس را برای شما آوردهایم .
- تراز نبودن موتور باعث خرابی فلکه اصلی گیربکس میشود.
- قرار نگرفتن سیم بکسل در محل صحیح خود
- هم تراز نبودن فلکه اصلی و فلکه انحراف
- لرزش شاسی آسانسور: بهتر است هر چند ماه یک بار آسانسور را سرویس کنید تا اگر قطعهای کهنه یا فرسوده شده بود از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کنید.
- ترمز الکتریکی: این ترمز از مهمترین قطعات موتور است که باعث ایجاد نیروی حرکتی در آسانسور میشود و خراب شدن آن باعث به وجود آمدن مشکلات جدی در آسانسور میشود.
- عدم یکنواختی کشش طنابهای فولادی باعث ایجاد خرابی در فلکه اصلی موتور میشود.
هزینه تعمیرات موتور آسانسور
هزینه تعمیرات موتور آسانسور با توجه به ایمنی و نوع آسانسور مشخص میشود. هزینه تعمیر آسانسور معمولا با توجه به تغییرات نرخ سالانه، نوع آسانسور (خانگی یا تجاری)، نوع شکرت و… میتواند متفاوت باشد. اطلاع از قیمت و هزینههای تعمیر آسانسور برای تصمیم گیری وانحام اقدامات نهایی الزامی است و باعث میشود تا افراد بیشتر به دنبال راهکارهایی برای پیشگیری از خرابی آسانسور باشند.
چگونه از خرابی موتور آسانسور جلوگیری کنیم؟
یکی از مهمترین کارها برای پیشگیری از خرابی آسانسور انجام سرویسهای دورهای توسط افراد متخصص میباشد. این افراد تمامی قسمتهای آسانسور را مورد بررسی قرار میدهند و درصورت نیاز برخی از قطعات آسانسور را تعویض و یا تعمیر میکنند. علاوه بر این شما میتوانید با رعایت برخی از نکاتی که در زیر آورده شده است؛ از خرابی آسانسور و موتور آن جلوگیری کنید و هزینههای هنگفت ناشی از خراب شدن آسانسور را کاهش دهید.
- تعویض به موقع قطعات فرسوده موتور
- استفاده از قطعات و تجهیزات با کیفیت برای موتور
- عدم باز و بسته کردن درب آسانسور به صورت دستی
- جلوگیری از داغ شدن موتور
- عدم تکان دادن کابین به صورت عمدی
- استفاده از ظرفیت مجاز آسانسور
- نگه داری گزارشات تعمیرکاران آسانسور به منظور جلوگیری از ایجاد و یا پیشرفت مشکل
سخن پایانی
برای تعمیر موتور آسانسور بهترین کار این است که بازدید تخصصی و عیب یابی کامل از تجهیزات صورت بگیرد و سپس بدنه موتور باز شده و تعمیرات اساسی انجام گردد. عدم توجه به آسانسور و چکاب دیر موقع آسانسور، هزینههای هنگفتی را برای شما به وجود میآورد. بررسی علت خرابی آسانسور توسط یک کارشناس مجرب، از جمله اقداماتی است که به وسیله آن میتوان کیفیت کارایی و عملکرد آسانسور را بالا برد.
لوازم آسانسور یک وب سایت بزرگ محتوا محور در زمینه قطعات آسانسور است که اطلاعات کامل در رابطه با محصولات و شیوه راه اندازی آسانسور و یا تعمیر آن را به صورت آموزشی و تخصصی برای شما هموطنان عزیز ارائه میدهد.