در آموزش نصب کابین آسانسور باید به نکات نصب استاندارد توجه کنید به دلیل اینکه کابین یکی از مهمترین قطعات آسانسور است و ایمنی افراد یا بار را تامین میکند. جدا کردن قطعات مختلف در زمان نصب کابین آسانسور ممکن است باعث شود که کابین از تنظیمات کارخانهای خود خارج شده و در حمل و نقل مشکل ایجاد کند؛ به همین منظور کابین آسانسور به صورت کامل در چاه قرار گرفته و سپس توسط یوکهای بالا و پایین متصل میشود. در ادامه با قطعات مختلف کابین آسانسور و قطعاتی که نصب آنها ایمنی کابین را بالا میبرند آشنا میشویم.
آشنایی با کابین آسانسور
کابین آسانسور اتاقکی است که برای حمل بار و یا جا به جایی افراد مورد استفاده قرار میگیرد. کابین آسانسور به صورت کاملاً ایمن ساخته میشود تا افراد و بار را بدون وارد هرگونه خسارتی جا به جا کند. تزئینات داخل کابین با توجه به نوع کاربری آسانسور متفاوت است و میتوان از درون آن حرکت در طبقات را مشخص کرد. کابین آسانسور میتواند روکشهای متفاوتی شامل استیل، MDF با زوار استیل، استیل شیشه رنگی چندلایه و یا از جنس شیشه داشته باشد؛ که به آن کابین شیشهای یا Panorma میگویند. کابینها با توجه به تعداد افرادی که جا به جا میکنند نیز متفاوت هستند.
اجزای کابین آسانسور
کابین آسانسور دارای یوک، دیواره، سقف، کف و درب آسانسور است که در اندازههای متفاوت ساخته میشود.
- یوک کابین: یوک در واقع محافظ آسانسور است که توسط پیچ و مهره مونتاژ میشود. یوک که همان چهارچوب است به دو بخش یوک بالا و یوک پایین تقسیم میشود و در انواع و طرحهای متفاوتی وجود دارد که با توجه به موقعیت درب ورودی آسانسور، نوع آسانسور و… انتخاب میشود.
- دیواره کابین: دیوارهها نقش محافظ از مسافرین را دارند و از برخورد آنها با دیواره چاه جلوگیری میکنند.
- بدنه کابین: بدنه کابین آسانسور از ورقههای فولادی ساخته میشود و باید از لحاظ مکانیکی مستحکم و قوی باشند.
- سکوی کابین: سکو یا کف قسمتی از کابین است که مسافرین بر روی آن قرار میگیرند.
- درب کابین: درب کابین به صورت نیمه اتوماتیک و تمام اتوماتیک است و معمولا در عرض 60 تا 140 سانتیمتر و با ارتفاع 200 تا 252 سانتیمتر تولید میشود.
مراحل نصب آسانسور
نصب آسانسور مراحل و شرایط خاصی دارد که باید پیش از اقدام به نصب کابین آسانسور به آن پرداخت. پیش ازپرداختن به آموزش نصب کابین آسانسور، شما باید مراحل زیر را انجام دهید:
- انتخاب آسانسور مناسب
- چک کردن نقشههای نصب آسانسور
- بررسی جزئیات هنگام نصب آسانسور
- بتون ریزی کف چاه
- آهن کشی اسانسور
- تنظیم ستونها
- اضافه کردن کالسکهها
- پایه درایو
- تنظیم ورودیها و مونتاژ
- سیم کشی قطعات آسانسور
- تنظیم سرعت درب آسانسور
این موارد را باید پیش و هنگام نصب کابین آسانسور بررسی و انجام دهید. در ادامه هر کدام را به شما توضیح خواهیم داد.
انتخاب آسانسور مناسب
آسانسورها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها برای ساختمانی مناسب است. همچنین فضا، متراژ و موقعیت ساختمان در تصمیم گیری و انتخاب آسانسور تاثیر گذار است. تعداد طبقات ساختمان نیز از دیگر ملاکهای مهم برای انتخاب آسانسور میباشد که باید در زمان انتخاب آسانسور به این فاکتور توجه کنید. نوع درب آسانسور نیز از دیگر بخشهای مهم و مربوط به انتخاب آسانسور است. اگر ساختمان شما فضای کوچکی دارد، بهتر است که به سراغ درب آسانسور تلسکوپی بروید؛ اما اگر ساختمان شما فضای کافی برای باز و بسته شدن درب کابین را دارد، بهتر است به سراغ درب آسانسور سانترال بروید.
ساختمانهایی که تعداد طبقات آنها بیش از 5 طبقه نیست، میتوانند با خرید آسانسور پنوماتیک، زیبایی ساختمانشان را دو چندان کنند. از دیگر آسانسورهایی که برای ساختمانهای بسیار مجلل و لوکس انتخاب میشود، میتوان به آسانسور شیشه ای اشاره کرد. بنابراین بهتر است که با توجه به نوع و موقعیت ساختمانتان، آسانسور انتخاب کنید. لازم به ذکر است که نحوه نصب کابین هر کدام از این آسانسورها با یکدیگر تفاوتهایی دارد.
چک کردن نقشههای نصب آسانسور
دسترسی داشتن به نقشههای لازم در زمان نصب آسانسور اهمیت زیادی دارد؛ چرا که مهندسان با توجه به این نقشههای میتوانند به جزئیات دقیقتری دسترسی پیدا کنند. معمولاً نقشههای لازم توسط شرکت سازنده آسانسور در اختیار مهندسان قرار میگیرد. با دسترسی داشتن به این نقشههای مهندسین میتوانند خطرهای احتمالی را شناسایی و از رخ دادن آنها جلوگیری کنند. این نقشهها اطلاعاتی همچون، ظرفیت، به کدام بخشها بیشتر فشار وارد میشود، اندازه گیریها، طول ساخت چاه آسانسور و دیگر اطلاعاتی از این قبیل به افراد میدهد.
بررسی جزئیات هنگام نصب آسانسور
زمانی که آسانسوری را از یک شرکت خریداری میکنید، بهتر است که شرکت مورد نظر در روند پروژه احداث آسانسور با مهندسین مشارکت داشته باشد. اینکار موجب این میشود که آسانسور با دقت و کارایی بهتری نصب شود و همچنین به تایید رساندن آسانسور آسانتر گردد. جزئیاتی که در هنگام نصب باید به آن توجه کرد محل نصب تابلو فرمان، پارک پلیت آسانسور، عمق چاله آسانسور، چاه آسانسور، دیوارهها و غیره است. شما میتوانید با مطالعه مقاله تفاوت چاه و چاهک آسانسور، با تفاوت این دو بیشتر آشنا شوید.
بتون ریزی کف چاه
بتون ریزی آسانسور را باید پس از بررسی جزئیات و نقشه آسانسور انجام دهید. انجام دادن این مرحله با توجه به نوع آسانسور و ساختمانی که آسانسور در آن قرار دارد، تعیین میشود.
آهن کشی چاه
پس از بتون ریزی کف چاه آسانسور باید آهن کشی چاه را انجام دهید. این مراحله شامل بخشهای مختلفی نظیر، احداث سازههای فلزی، استقرار براکت ریل آسانسور و ریلهای وزنه است. انجام این مرحله باید زیر نظر آهن کشی متخصصین و مهندسان نصب آسانسور صورت گیرد.
تنظیم ستونها
پس از پیدا کردن موقعیتی مناسب برای قرار دادن نوبت به تنظیم ستونهای آسانسور میرسد. بخشی که قرار است کابین آسانسور در آن نصب شود، باید فضای کافی داشته باشد. فاصله ستونها باید به گونهای در نظر گرفته شود که در زمان جابهجایی کابین آسانسور بین طبقات، مشکلی به وجود نیاید. باید فضای کافی برای بارگیری بار در بالای سر وجود داشته باشد. ستونها باید با پیچ محکم شود و در جای خود قرار بگیرند.
اضافه کردن کالسکه
کالسکه بخشی است که به ستونهایی که تنظیم کردید متصل میشود. با علامت گذاری که روی زمین شده است، کالسکهها در موقعیت درستی قرار خواهند گرفت. بلوکهای چرخ بایستی بر روی شن و ماسه ستونی که پایههای کالسکه به آن پیچ شده است، نصب شود. این مرحله باید قبل از نصب زنجیر بالابر و اتصال بلوکهای چرخ انجام شود.
پایه درایو
بالابرها انواع مختلفی دارند و نصب پایه درایو در آنها متفاوت است. در بالابرهای مکانیکی بایستی پایه متحرک بالابر را در بالای ستون نصب شود. موتور درایو در جای خودش باید پیچ شود و به تکیهگاههای اصلی جوش داده شود.
تنظیم ورودیها و مونتاژ
ورودیها ودروازهها باید به گونهای محکم و تنظیم شوند که موجب لیز خوردن وسایل از VRC و همچنین باعث آسیب دیدن افراد نشود. پس بهتر است که در جای خود به خوبی محکم و جوش داده شوند.
سیم کشی قطعات
آسانسور با نیروی برق حرکت میکند، بنابراین پیش از نصب کابین اسانسور بایستی، سیم کشی قطعات الکتریکی آسانسور به خوبی انجام شود. یکی از مهمترین بخشهایی که باید سیم کشی آن به درستی انجام شود، مربوط به بخش ترمز آسانسور و گاورنر آسانسور است.
تنظیم سرعت درب آسانسور
زمانی که قصد داشتید، درب آسانسور را بر روی کابین قرار دهید، باید سرعت آن را نیز تنظیم کنید؛ چرا که تنظیم نکردن سرعت درب آسانسور موجب مشکلات زیادی میشود. برای آشنایی بیشتر با نحوه تنظیم سرعت درب آسانسور، مقاله آن را مطالعه کنید.
آموزش نصب کابین آسانسور
نصب آسانسور به صورت ایمن و با اصول صحیح باعث جلوگیری از بروز خطرات و حوادث جانی و مالی میشود. در ادامه با آموزش نصب کابین آسانسور با ما همراه باشید.
نصب یوک
اولین مرحله در آموزش نصب کابین آسانسور نصب یوک است. به طوری که در ابتدا یوک پایین را قرار میدهیم و ستونها را نصب میکنیم و سپس به ریلهای کابین متصل مینماییم و با بستهای فلزی فیکس میکنیم تا کابین از محل خود خارج نشود و در جایگاه خود محکم باشد. سپس دیوارههای کابین را به ترتیب چپ و راست قرار می دهیم. سپس کابین را به درون چاه برده و یوک بالا را نیز نصب میکنیم.
نصب سقف، کف و دیوارهها
برای اتصال کف و دیوارهها کابین را به کف چاه ببرید و به ترتیب ابتدا کف کابین، دیواره چپ و سپس دیواره راست و سقف کابین و در نهایت نیز پیشانی کابین را قرار دهید. دقت کنید که اگر ورودی آسانسور کوچک باشد؛ در مرور زمان کابین دچار تنش و لرزش شده و از حالت تعادل خارج میشود.
نصب کفشکها
در آموزش نصب کابین آسانسور باید با دست فکهای پاراشوت را به بالا فشار دهیم تا با ریل درگیر شود و سپس کفشکها را در زیر پاراشوت نصب کنیم. پس از اینکه فکها را آزاد کردیم باید ریل دقیقا وسط فکهای پاراشوت قرار بگیرد.
نصب پاراشوتها
ابتدا پاراشوت چپ و راست را در زیر یوک پایین آسانسور قرار داده و در محل جای کفشک با پیچ و مهرهی 12 میبندیم. در نصب ترمز آسانسور یا پاراشوتها باید روی بدنهی آن سوراخی 17 سانتی متری قرار داشته باشد. پاراشوتها از جهتی باید در زیر کابین متصل شوند که فکهای پاراشوت به سمت پایین باشد. نکته دیگری که در نصب پاراشوتها باید رعایت شود فاصله پاراشوتها از لبهی ریل است که نباید کمتر از 1.5 میلیمتر و بیش از 3 میلیمتر باشد.
نصب دسته پاراشوت
بر روی فکهای هر پاراشوت سوراخی وجود دارد که توسط پیچ آلنی موجود بر روی یکی از این فکها دسته پاراشوت متصل میشود. بر روی دسته پاراشوتهای چدنی یک پیچ بلند نمره 12 وجود دارد که به یکی از سوراخهای یوک بالا یا پایین آسانسور متصل میشود تا فنر جمع شونده تنظیم گردد. فنری که در زیر این پیچ قرار دارد باید توسط بست زیر فنر تنظیم شود؛ به طوری که این فنر فکهای پاراشوت را به سمت پایین تحت فشار قرار دهد.
نصب قوطی 5.2*5.2
در آموزش نصب کابین آسانسور پیچ فیکس قوطیها را از پشت پاراشوتها باز کرده و فاصله پشت تا پشت پاراشوتها را اندازه میگیریم سپس یک سانت از فاصله به دست آمده کم کرده و قوطی 5.2*5.2 را به همراه فیکسر قوطیها در پشت پاراشوتها متصل میکنیم.
6 نکته درمورد آموزش نصب کابین آسانسور
اندازه گیری ابعاد چاه آسانسور، ارتفاع درب کابین، چکاپ سیستم ایمنی آسانسور، تنظیم روشنایی کابین، چک کردن مقاوم بودن دیوارهها، سقف و کابین از جمله نکات مهم در ساخت کابین آسانسور است. کابین آسانسور در ابعاد او اندازههای متفاوت و متنوع تولید و به بازار عرضه میشوند. کابین آسانسور میتواند از جنسهای استیل، ام دی اف، فرمیکا، شیشهای و پاناروما باشد. در ادامه برخی از نکات مهم در مورد آموزش نصب کابین آسانسور آورده شده است.
- کابین آسانسور را با مواد شوینده قوی تمیز نکنید زیرا در آخر باعث ضرر رسیدن به موتور آسانسور میشود.
- از سوار شدن در آسانسور بیش از حد ظرفیت کابین خود داری کنید تا عمر کابین بیشتر شود و از تعادل خارج نشود.
- از نصب درست کابین آسانسور مطمئن شوید تا آسانسور در آینده دچار لرزش نشود.
- اگر بین کفشک و ریل فاصله وجود داشته باشد؛ کابین آسانسور لق میشود و در نهایت در هنگام جابجایی دچار لرزش میشود.
- اگر در ریلها جرم و گرد و غبار بنشیند در نهایت کابین لق میشود و به لرزش میافتد پس حتما تمیز بودن ریلها را بررسی کنید.
- نا متقارن بودن سیم بکسلهایی که به کابین متصل اند در نهایت باعث عدم تعادل کابین و لرزش آن میشوند.
تزئین کابین آسانسور
پس از آموزش نصب کابین آسانسور قصد داریم شما را با زیباسازی کابین آسانسور نیز آشنا کنیم. شما میتوانید داخل کابین آسانسور را تعمیر و بازسازی کنید. تزئین آسانسور شامل تعویض کف آسانسور، تعویض بدنههای آسانسور، نور پردازی و درب آسانسور است.
- تزئین کف کابین: برای کف کابین به طور معمول از انواع سنگها مثل سنگهای گرانیتی، سخت و نسوز و یا موکتهای قابل شست و شو و یا کفپوشها استفاده میکنند.
- تزئین سقف کابین آسانسور: سقف کابین آسانسور با نور پردازی، نصب سقف کاذب، آینه کاری و کار کردن CNC تزئین میکنند.
سخن پایانی
کابین آسانسور یکی از مهمترین اجزای آن است که باید علاوه بر استحکام، جلوه زیبایی نیز داشته باشد. همانطور که دیدید کابین آسانسور در انواع مختلف و با تزئینات متفاوتی ساخته و وارد بازار فروش میشود. در سایت لوازم آسانسور شما میتوانید با انواع متریالهای به کار رفته در کابین آسانسور و انواع کیفیتها آشنا شده و کابینی مناسب با آسانسور ساختمان خود را انتخاب کنید.
سوالات متداول
1- از چه جنسهایی برای ساخت کابین آسانسور استفاده میشود؟
جنس کابینها به طور معمول استیل، ام دی اف، ترکیبی از استیل و ام دی اف، ترکیب آینه و استیل و… استفاده میشود. البته باید دقت کنید که جنس کابین حتما باید استاندارد باشد و در ساخت کابین از مواد نسوز استفاده شده باشد.
2- انتخاب نوع کابین آسانسور به چه چیزهایی بستگی دارد؟
انتخاب جنس کابین آسانسور به نوع آسانسور، وزن مجاز کابین، قدرت موتور آسانسور، مختصات قرارگیری آسانسور در ساختمان، ارزش ساختمان و… بستگی دارد. مثلا وقتی که آسانسور مخصوص باربری است؛ برای کابین از جنس استیل استفاده نمیشود.
3- آیا ایمنی کابین آسانسور به خطر میافتد؟
بله، یکی از مواردی که ایمنی کابین را به خطر میاندازد؛ آتش سوزی است که اگر مواد به کار رفته برای ساخت کابین آسانسور مناسب نباشد کارشناسان از آن ایراد خواهند گرفت.
4- قیمت بازسازی کابین آسانسور چقدر است؟
به طور کلی انواع خدمات آسانسور بسیار پر هزینه هستند و همانند بازسازی و تعمیر آسانسور نیازمند مشارکت مه افراد ساختمان است و هزینههای آن میتواند چیزی حدود 10 تا 15 میلیون تومان باشد.