گاهی در اثر یک مشکل فنی در آسانسور ممکن است حادثه ناگواری در آسانسور اتفاق بیوفتد و شما همواره نگران سقوط از آسانسور باشید. برای نگه داشتن کابین آسانسور در چنین شرایطی، سیستم پاراشوت به عنوان ترمز آسانسور در مواقع اضطراری طراحی شده است که نصب آن در همه آسانسورها الزامی میباشد.
در هنگام قطع شدن برق آسانسور، سیستم ترمز آسانسور باید به طور اتوماتیک عمل کرده و از سقوط آسانسور جلوگیری کند. ترمز آسانسور یا ترمز پاراشوت از مهمترین اجزای هر آسانسور است و جهت متوقف کردن کابین و یا وزنه تعادل به کار میرود. نوعی از پاراشوت فقط قابلیت توقف در زمان سقوط و نوع دیگر هم میتواند آسانسور را هم در زمان سقوط و هم در زمان بالا رفتن آسانسور متوقف کند. در این مقاله قصد داریم شما را با ترمز آسانسور یا پاراشوت آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید.
مکانیزم ترمز اضطراری آسانسور چگونه است؟
در مواقعی که سرعت آسانسور بیش از حد استاندارد باشد؛ سیم بکسل متصل به گاونر ایست میکند و اهرمی که به ترمز ایمنی متصل است هم تحریک و فعال میشود. فکهای ترمز در سرعت بسیار بالا با ایجاد اصطکاک کابین آن را متوقف میکنند.
اجزای تشکیل دهنده ترمز اضطراری آسانسور
سیستم ترمز اضطراری آسانسور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که با مکانیزم خود سیستم ترمز آسانسور را تشکیل میدهند.
- پاراشوت
- گاورنر
- پاراشوت فلکه ته چاه
- سیم بکسل گاونر
- کنتاکتهای ایمنی
گاورنر
وظیفه اصلی گاورنر متوقف کردن کابین در زمانی است که سرعت آسانسور بیش از حد است. در زمانی که آسانسور در خطر است؛ مثلا در زمانی که میخواهد سقوط کند گاورنر ترمز ایمنی را وارد عمل میکند. ترمز مکانیکی با با اعمال اصطکاک کابین را متوقف میکند. سیم بکسل گاورنر نیز فقط یک سمت پاراشوت را درگیر میکند و سمت دیگر پاراشوت توسط اهرمی که در بین دو فک ترمز است، تحریک میگردد.
پاراشوت
یکی از مراحل مهم از مراحل نصب آسانسور، نصب پاراشوت است. پاراشوت یک سیستم مکانیکی است که در قسمت زیرین یا بالای چهارچوب(یوک) کابین و وزنه تعادل(در صورت لزوم) قرار میگیرد. پاراشوت در زمان سرعت زیاد و یا خطر سقوط آسانسور فعال میشود و خود دارای یک بدنه اصلی است که اجزای مختلفی بر روی آن قرار دارد. اجزای مختلف پاراشوت در زیر آورده شده است.
- اهرم فرمان
- فنرهای مستهلک کننده انرژی
- مکانیزم ترمز: اهرم بندی بین دو ترمز ایمنی
- فکهای اصطکاکی: این فکها با ریل آسانسور ارتباطی مستقیم دارند و در زمان فعال شدن سیستم ترمز اضطراری مانع حرکت کابین یا وزنه تعادل آسانسور بر روی ریل میشوند.
- فنرهای نگه دارنده
- قطعات قفل کننده: عملیات ترمز را این قطعات انجام میدهند.
انواع پاراشوت
در انواع آسانسورهای مختلف ترمز ایمنی یا پاراشوتهای متفاوتی بسته به کاربرد و نوع آسانسور استفاده میشود. پاراشوت لحظهای، ضربه گیر و پاراشوتهایی با عملکرد تدریجی از انواع پاراشوتهای به کار رفته در آسانسور هستند.
- پاراشوت لحظهای (آنی): در این پاراشوت فکها به طور مستقیم و سریع به ریلها برخورد میکنند و تاثیر در کابین احساس میشود. پاراشوت لحظهای خود شامل دو نوع شانهای و غلطکی میشود.
- پاراشوت ضربه گیر: در این پاراشوتها ترمز به کابین آسانسور و قالب وزنه وارد میشود که نیروی کمتری به مسافران و کابین وارد میکند.
- پاراشوتهای با عملکرد تدریجی: در این نوع پاراشوتها نوع توقف با زمان بیشتر و تاثیر کمتر بر روی فکها انجام میشود.
پنج نکته مهم در مورد نصب ترمز ایمنی یا پاراشوت
- ابزار عملکرد ترمز ایمنی باید در پایینترین قسمت کابین نصب شوند.
- بر روی بدنه اصلی پاراشوت باید یک پلاک فلزی محکم شامل مشخصاتی مثل نوع ترمز ایمنی، سرعت عملکرد گاورنر برحسب متر بر ثانیه، حداکثر جرم مجاز ترمز ایمنی و… به صورت خوانا نوشته و نصب شده باشد.
- در هنگام نصب دسته پاراشوت به فکها پیچ آلنی نباید در حدی سفت شود که پاراشوت به طور محکم به فکها وصل باشد. پاراشوت باید کمی خلاصی داشته باشد.
- بعد از اینکه پاراشوت نصب شد باید بتوانیم دستهها را از رو یا زیر کابین گرفته و بالا بکشیم و رها کنیم. بعد از رها کردن دستهها باید به راحتی به جای خود بازگردند.
- اگر در آسانسور از چند ترمز اضطراری استفاده میشود؛ همگی آنها باید از نوع تدریجی باشند.
معایب پاراشوت
تا اینجا همه صحبتهای ما مربوط به فایده پاراشوت که حفظ ایمنی مسافران است؛ بوده اما پاراشوت معایبی نیز دارد. مواردی مثل خوردگی، خراشیدگی ریلها، یک جنس نبودن ریلها، لقی فکهای ترمز و… با تاثیر بر روی پاراشوت آن را فعال میکنند. از آنجایی که حساسیت ترمز آسانسور خیلی زیاد است؛ برای جلوگیری از فعال شدن بی موقع ترمز آن را هر ماه چک میکنند.
سخن پایانی
همانطور که خواندید نصب پاراشوت بر روی انواع آسانسور ضروری و حیاتی است. اگر سیستم پاراشوت در آسانسوری نصب نشده باشد؛ در شرایطی مثل سقوط، آسانسور به کف چاه میافتد و باعث ضررهای مالی و جانی بسیاری خواهد شد. در سایت لوازم آسانسور شما میتوانید اطلاعات لازم برای خرید انواع قطعات آسانسور مثل پاراشوت را به دست بیاورید و قطعات و سیستمهای آسانسور مورد نیاز خود را با قیمتی مناسب تهیه کنید.
سوالات متداول
1-اگر چاه معلق بود چه نوع پاراشوتی نصب کنیم؟
در صورتی که چاه معلق باشد؛ باید علاوه بر نصب پاراشوت برای کابین زیر قاب وزنه نیز پاراشوت نصب شود تا در صورت بروز حادثه از سمت سیم بکسلها آزاد شود و با عکس العمل پاراشوت از بروز حوادث ناگوار جلوگیری شود.
2- قیمت پاراشوت آسانسور چقدر است؟
قیمت پاراشوت آسانسور بر اساس نوع قطعات آسانسور و کیفیت آنها بستگی دارد.
3-محل نصب پاراشوت در کجاست؟
محل نصب پاراشوت در بالا یا پایین آسانسور است به طوری که فکهای آن به سمت پایین قرار میگیرند.
4- آیا اگر در آسانسور گیر کنیم هوای داخل آسانسور تمام میشود؟
خیر، از آنجایی که همه آسانسورها به فن مجهز میباشند حتی در صورتی که فردی در آسانسور گیر کند؛ باز هم هوا در آسانسور خواهد بود و فرد خفه نمیشود.