یکی از اجزای آسانسور که ایمنی آن را تامین میکند درب آسانسور است. در گذر زمان با افزایش جمعیت شهر نشین آپارتمانهای آسانسور دار ساخته شدند و سازندگان این آپارتمانها نیز همواره به دنبال افزایش امنیت و زیبایی آسانسور بودهاند. وجود درب در آسانسور علاوه بر افزودن زیبایی امنیت آسانسور را نیز بالاتر میبرد. در ادامه درمورد درب لولایی آسانسور که یکی از به صرفهترین انواع دربها است صحبت میکنیم.
درب آسانسور
هر آسانسور به طور کلی دارای دو درب است که یکی مربوط به درب کابین و دیگری مربوط به درب هر طبقه است که درب طبقه باعث تفکیک فضای خطرناک آسانسور از طبقات میشود. تعداد دربهای هر ساختمان به تعداد طبقههای آن بستگی دارد.
وظیفه درب آسانسور جلوگیری از سقوط افراد به داخل چاه و حفاظت از جان مسافرین میباشد. نصب درب آسانسور بعد از مرحله آهن کشی و ریل آسانسور صورت میگیرد. انتخاب نوع درب آسانسور به موارد زیادی مثل مشخصات چاهک، سلیقه شخصی، نوع آسانسور و… بستگی دارد.
درب کابین آسانسور
تعداد درب کابین آسانسور با توجه به تعداد ورودیها و خروجیهای آن مشخص میشود که در بیشتر مواقع آسانسور فقط یک درب ورودی و خروجی دارد. البته در برخی آسانسورها نیز ممکن است دو یا سه راه ورودی و خروجی وجود داشته باشد. درب کابین آسانسور به منظور محافظت از مسافرین آسانسور نصب میشود تا جان آنان در هنگام حرکت آسانسور از فضای محرک در امان باشد. نکته مهم درمورد درب کابین آسانسور این است که به هیچ عنوان این درب را از نوع لولایی انتخاب نمیکنند.
درب طبقات
در سیستم آسانسور برای درب طبقات از درب لولایی و یا درب اتوماتیک استفاده میشود. انواع درب طبقات از لحاظ اتوماتیک به دو نوع دربهای تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک تقسیم میشوند. که در ادامه درمورد انواع درب آسانسور میخوانیم.
دربهای تمام اتوماتیک
در آسانسورهای تمام اتوماتیک درب طبقات و کابین هردو بدون دخالت دست خود به خود باز و بسته میشوند. در این نوع دربها در زمان صرفه جویی شده و زمان تردد کاهش مییابد. دربهای تمام اتوماتیک سانترال از وسط و دربهای تمام اتوماتیک تلسکوپی به یک جهت باز و بسته میشوند.
دربهای نیمه اتوماتیک
در آسانسورهای نیمه اتوماتیک درب کابین به طور خود به خود و درب طبقات به صورت دستی باز میشود که نسبی به نوع اتوماتیک زمان بیشتری برای توقف صرف میشود و تردد آسانسور بیشتر است. در این سیستم برای درب طبقات از دربهای لولایی در انواع گوناگون استفاده میشود. دربهای نیمه اتوماتیک در سه نوع اتوبوسی، تلسکوپی و سینوسی هستند که درب لولایی به عنوان درب طبقات در هر سه استفاده میشود.
درب لولایی آسانسور
قدیمیترین مدل درب از نوع لولایی میباشد که در سیستم نیمه اتوماتیک به عنوان درب طبقات از آن استفاده میشود. این دربها در رنگها و طرحهای مختلف برای انواع آسانسورها ساخته میشوند و سیستم سادهای دارند. این دربها بسیار پرکاربردند و به دلیل قیمت کمتری که نسبت به دربهای اتومات دارند؛ در انواع آسانسورها از آنها استفاده میشود. این دربها بیشتر در فضاهای کوچک استفاده میشوند و برای نصب به عرض زیادی میاز ندارند.
اجزای تشکیل دهنده دربهای لولایی
دربهای لولایی چون از پیچیدگی کمتری نیز برخوردارند؛ بخشهای مختلف کمتری نیز دارند که در زیر آرده شده است.
- چهارچوب
- لته درب
- لولاها
- قاب و شیشه
- آرام بند: قطعهای است که در دربهای لولایی وصل میشود و باعث میشود تا درب آسانسور آرام بسته شود.
- قفل آسانسور: قفل شدن دربهای طبقات در هنگام حرکات آسانسور بر عهده این قطعه است که برای ایمنی آسانسور اجباری میباشد.
- فنر درب
- کنتاک دو شاخ درب: این اجزا به ما اطمینان میدهند که هر دو درب آسانسور به طور کامل بسته ایت.
- دستگیره که میتواند از نوع استیل یا پلاستیکی باشد.
معایب دربهای لولایی ساده
از آنجایی که دربهای لولایی با زاویه 90 درجه باز میشوند؛ میتوان گفت که یکی از معایب آن مسدود شدن راهرو طبقات و تنگ شدن فضا است. علاوه بر این آسانسورهای دارای دربهای لولایی زمان بیشتری را برای تردد صرف میکنند و برخی افراد مثل معلولین و یا کودکان نمیتوانند درب آسانسور را به صورت دستی باز کنند.
انواع دربهای لولایی برای آسانسور
دربهای لولایی در دو نوع تک لنگه و دو لنگه هستند که در دربهای دو لنگه از دو لته درب استفاده شده است. این دربها به دلیل عرض بیشتری که دارند؛ در بیمارستانها و آسانسورهای باربری مورد استفاده قرار میگیرند. در آسانسورهای دارای دو درب فضای زیادی برای باز شدن درب و خروج بار نیاز است.
سخن آخر
همانطور که دیدید در این مقاله درمورد درب آسانسور و درب طبقاتی آسانسور صحبت کردیم. دربهای طبقاتی مثل درب لولایی که مخصوص هر طبقه هستند در طرحها و رنگهای مختلفی در بازار عرضه میشوند. قیمت این دربها از دربهای اتوماتیک بیشتر است اما باز هم با توجه به نوع و جنس آن میتواند متفاوت باشد. شما میتوانید در سایت لوازم آسانسور اطلاعات لازم در مورد انواع درب آسانسور و درب لولایی را کسب کرده و درب مورد نظر خود را خریداری کنید.
سوالات متداول
1- کیفیت و جنس درب لولایی ساده برای آسانسور از چیست؟
کیفیت دربهای لولایی یکی از مهمترین نکات در ساخت این دربها است. در تولید دربهای لولایی بهتر است از ورقهای فولادی روغنی و با کیفیت استفاده شود و این ورقها باید ضخامت مناسبی داشته باشند.
2- قیمت درب لولایی ساده چقدر است؟
قیمت درب لولایی آسانسور بسته به ضخامت ورق و ابعاد، طرح و رنگ، اندازه و… متفاوت میباشد.
3- دربهای لولایی ساده در چه رنگهایی در بازار وجود دارد؟
دربهای لولایی ساده در رنگهای کرم، مسی، مشکی، قهوهای، سفبد صدفی، سفید، طلایی، زرشکی، نسکافهای و… در بازار عرضه میشود که این رنگها الکترواستاتیک و پودری هستند و از زنگ زدگی درب جلوگیری میکنند.
4- چه نوع دربی برای درب طبقات آسانسور بهتر است؟
به طور کلی دربهای تمام اتومات بدلیل صرفه جویی در وقت و اتومات بودن نسبت به دربهای لولایی بهترند اما قیمت بیشتر آنها نسبت به دربهای لولایی باعث شده که در برخی موارد نیز از دربهای لولایی بیشتر از دربهای اتومات استفاده شود.