آسانسور یک وسیله برای جابجایی افراد یا وسایل در بین طبقات است. هر آسانسور از قطعات و اجزای گوناگونی تشکیل شده است که با توجه به کیفیت این قطعات کارایی آسانسور نیز بهتر میشود. لیست قطعات آسانسور برای ساختمان سازان، مهندسان و نصابان اهمیت زیادی دارد چون این لیست به آنها اطلاعات زیادی درمورد آشنایی با قطعات آسانسور میدهد و به آنها در انتخاب نوع قطعات کمک میکند.
سیستم آسانسور به هیچ وجه ساده نیست و حتی کوچکترین وسیله به کار رفته در آسانسور نشان دهنده پیشرفت تکنولوژی آسانسور است. آسانسور از قطعات الکترونیکی و مکانیکی مختلفی تشکیل شده که در کنا هم به طور هماهنگ باعث کار کردن آسانسور میشوند.
آسانسور چیست؟
در ساختمانهای چند طبقه آسانسور وسیلهای خواهد بود که تنها با یک دکمه شما را از طبقه اول به طبقه آخر میرساند. آسانسور موجب سهولت زندگی آپارتمانی شده و میتوان آن را یک بالابر برقی تعریف کرد. آسیب دیدگی هر یک از قطعات آسانسور در نهایت باعث خرابی آسانسور میشود. آسانسورها با قانون هیدرواستاتیک کار میکنند و اولین بار در کشور فرانسه ساخته شدهاند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا درمورد انواع قطعات آسانسور با شما صحبت کنیم.
لیست قطعات آسانسور
1) ریل آسانسور
ریل یک بستر امن و کنترل شده برای حرکت کابین است و کیفیت آن تاثیر مستقیمی بر کیفیت آسانسور دارد. ریل آسانسور جهت حفظ مسیر کابین و قاب وزنه به صورت عمودی و جلوگیری از نوسانات افقی هنگام سوار شدن افراد داخل آسانسور میباشد.
2) کابین آسانسور
قسمتی از آسانسور است که مانند اتاقک است و مسافران به همراه آن جابجا میشوند. دکور داخل کابین میتواند از جنس استیل، ام دی اف و… باشد. کابینها ظرفیتها و کاراییهای مختلفی دارند.
3) درب آسانسور
درب آسانسور در انواع و اشکال مختلفی ساخته میشود. دلیل وجود درب طبقه آسانسور ایمنی ورود و خروج مسافرین است. اندازه درب آسانسور با توجه به طراحی آن در آسانسورهای مختلف متفاوت است.
4) موتور آسانسور
قلب و هسته اصلی هر آسانسور موتور یا نیروی محرکه آن است. موتور آسانسور در انواع مختلف گیربکس و گیرلس هستند که توسط سیم بکسلها و به دستور تابلو فرمان آسانسور کابین و قاب وزنه را جا به جا میکند.
5) تابلو فرمان آسانسور
مرکز پردازش تمام دستورات و عملکرد آسانسور است. تابلو فرمان آسانسور انواع مختلفی دارد که در دو نوع تک سرعته و دو سرعته هستند. نوع تک سرعته ایست آسانسور بسیار نرم است و در عمر مفید آسانسور نیز تاثیر بسیاری دارد.
6) ترمز ایمنی یا پاراشوت
ترمز ایمنی که از مهمترین قطعات آسانسور است؛ در زمان سقوط ناگهانی آسانسور فعال میشود و باعث حفظ جان مسافرین میشود. پاراشوت به این گونه عمل میکند که به محض افزایش سرعت آسانسور گاورنر از حرکت میایستد و اهرم پاراشوت را میکشد و در نهایت باعث ایست کابین میشود.
7) تراول کابل
نوعی سیم تخت است که وظیفه انتقال اطلاعات از تابلو فرمان به کابین و جعبه رویزیون را دارد. این کابل به همراه کابین در حرکت است و انتخاب جنس مرغوب آن اهمیت زیادی دارد.
8) دیکتاتور آسانسور
دیکتاتور وظیفهی جلوگیری از کوبیده شدن در به کابین و روان بسته شدن درب را به عهده دارد و بر روی در آسانسور نصب میشود.
9) الکترو سیگنال
برای اینکه آسانسور در جایگاه مناسب در طبقهها متوقف شوند؛ دو سنسور عملیات شناسایی را انجام میدهند و سیگنالها را به وسیله تراول کابل به جعبه فرمان ارسال میکنند.
10) قفل لولایی درب
قفل لولایی در زمان حرکت آسانسور فعال میشود و باعث میشود تا در این مواقع درب آسانسور باز نشود و جان افراد در امان بماند.
سخن پایانی
آسانسور از اجزای مختلفی تشکیل شده است که نبود هر یک از اینها عملکرد آسانسور را مختل میکند. باید توجه کنید که قیمت قطعات آسانسور با توجه به نوع قطعه و کارکرد آن متفاوت است اما شما میتوانید در سایت لوازم آسانسور کالای مورد نظر خود را شناسایی کرده و اطلاعاتی درمورد آن کسب کنید.
سوالات متداول
1- آسانسورها در کجا قرار میگیرند؟
آسانسور شامل سه بخش چاه آسانسور، موتورخانه و چاهک میشود که موتورخانه جای نگه داری از تابلو فرمان و موتور، چاه آسانسور جای حرکت کابین و محل ریلها و چاهک نیز جایگاه بافرها و ضربه گیرها است.
2-نحوه کار موتور آسانسور چگونه است؟
موتور آسانسور به این صورت کار میکند که بر حسب دستوراتی که در تابلو فرمان پردازش شده، کابین را به وسیله سیم بکسل بالا یا پایین میکشد.
3-انواع آسانسورها کدامند؟
آسانسورها در انواع کششی، هیدرولیکی، مغناطیسی، پنوماتیک و پیچی هستند.
4- آیا قانون خاصی برای نصب آسانسور در ساختمان وجود دارد؟
بله، برای تمام طبقههایی که بیش از 3 طبقه دارند نصب آسانسور الزامی است اما اگر طبقات کمتر باشند هزنه نصب آسانسور به عهده مالکین است.
آسانسور هیدرولیکی نوعی آسانسور است که شامل قطعات پاور یونیت، کاراسلینگ، سیلندر، پیستون، محفظه روغن، ریل، موتور و پمپ هیدرولیکی، دیکتاتور، سربکسل، شالتر، شستی طبقه، کابین، فن کامپیوتری، کفشک هیدرولیک و لقمه چدنی میباشد.
آسانسور کششی نیز شامل شاسی موتور، تابلو فرمان، تابلو برق سه فاز، فلکه هرزگرد، گاورنر، کابین، تراولینگ کابل، ریل راهنما، لقمه، روغندان، براکت، پاراشوت، قلاب سر بکسل، کفشک و… میشود.
5- اگر بدنه آسانسور در هنگام حرکت لرزش داشت چه کنیم؟
این مشکل به طور معمول میتواند به دلیل اشکالاتی در موتور آسانسور و یا ریلهای آن باشد که شما میتوانید با مراجعه به یک تعمیرکار کار بلد و ماهر آسانسور خود را به طور ماهانه سرویس کنید تا از مشکلات ناشی از خرابی موتور آسانسور در طولانی مدت جلوگیری کنید.
6- آسانسور توسط چه کسانی نصب میشود؟
نصب و سرویس آسانسور یک حرفه کاملا حساس میباشد که افراد باید در آن زمینه اطلاعات کافی و تجربه داشته باشند. نصب آسانسور توسط افراد متخصص در زمینه نصب و تعمیر آسانسور انجام میشود.