انواع ساختمانهای دارای آسانسور اعم از مسکونی و تجاری مثل آپارتمانها، شرکتها و مراکز خرید موظف اند قراردادی را با شرکتهای تعمیرات آسانسور منعقد کنند تا آسانسور هر ماه توسط تعمیرکاران متخصص سرویس شود. با اینکه شیوه نگه داری و ارائه خدمات آسانسور در ساختمانهای تجاری و مسکونی متفاوت است اماهیچ یک از این ساختمانها از قوانین حفظ و نگه داری آسانسور و پرداخت هزینههای آن برای تامین هزینه تعمیر آسانسور مستثنی نیستند.
به دلیل اینکه آسانسور یک وسیله حمل مشترک در ساختمانها است در اغلب موارد ساکنین با مشکلاتی درمورد پرداخت به موقع شارژ آسانسور، پرداخت هزینههای تعمیرات آسانسور و رعایت قوانین مواجه هستند.اخذ قرارداد با شرکتهای ارائه دهنده خدمات آسانسور و پرداخت به موقع شارژ آسانسور برای انجام سرویسهای ماهانه بسیار ضروری میباشد.
دلایل خراب شدن آسانسور چیست؟
رعایت نکردن بعضی از مواد و بی توجهی در انتها باعث خراب شدن آسانسور و به وجود آمدن هزینههای هنگفت میشود. در ادامه برخی از مشکلات و علل خرابی آسانسور آورده شده است.
- استفاده بیش از حد از تحمل وزن آسانسور
- حرکات شدید و لرزش درب آسانسور
- خراب شدن موتور آسانسور
- باز نشدن درب آسانسور
- باز و بسته کردن در آسانسور با دست که در نهایت باعث خراب شدن موتور آسانسور میشود.
- گیر کردن آسانسور
وظایف مدیر ساختمان در مورد آسانسور
مدیر ساختمان باید هزینههای مربوط به آسانسور که شامل هزینه تعمیرات و … از کلیه ساکنان ساختمان دریافت کند و برای تعمیر و یا سرویس ماهانه پرداخت کنند. علاوه بر این مدیر ساختمان باید با یک شرکت معتبر برای سرویس ماهانه و سالانه آسانسور ساختمان قرارداد ببندد و لوازم مخصوص نگه داری و نظافت آسانسور را نیز فراهم نماید.
اخذ قرارداد با شرکتهای ارائه دهنده خدمات آسانسور
از آنجایی که ایمنی آسانسور با ایمنی ساکنین ساختمان مرتبط است، لازم است که آسانسور به صورت ماهیانه بازرسی و در پایان هر سال سرویس شود. مدیر ساختمان موظف است با شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای ساختمان قرارداد سالانه ببندد. این شرکتها بیمه مسئولیت دارند؛ تا در صورتی که مشکلی از جانب شرکت و یا خدمات آنها پیش آمد، بیمه قادر به پرداخت آن باشد.
هزینهای که شرکتهای خدمات آسانسور از ساکنین دریافت میکنند فقط در قبال سرویس آسانسور است و در صورتی که نیازی به تعمیر قطعات جانبی آسانسور باشد، هزینه آن به عهده ساکنین ساختمان خواهد بود. علاوه بر این باید بدانید که در قرارداد اخذ شده، برای شفاف سازی هرچه بیشتر مواردی همچون هزینه سرویس ماهیانه، اطلاعات فنی آسانسور و… درج شده است.
هزینه نصب آسانسور به عهده کیست؟
در ساختمانهای بیش از 4 طبقه سازنده ساختمان باید آسانسور نصب کند اما در ساختمانهای کمتر از 4 طبقه لزومی ندارد که سازنده آسانسور نصب کند. درصورتی که در ساختمانهای کمتر از 4 طبقه نیاز به نصب آسانسور بود؛ ساکنان آپارتمان مسئول نصب و پرداخت هزینههای آن هستند. نکته مهم در مورد نصب آسانسور این است که درصورتی که جمع مساحت خانههای طبقه 2، 3 و 4 از طبقه یک بیشتر باشد؛ مالک طبقه یک موظف است هزینهها را پرداخت کند و اجازه مخالفت ندارد.
هزینههای سرویس و نگه داری آسانسور
یکی از مشکلاتی که ساکنین ساختمان با آن مواجه هستند اختلاف در پرداخت شارژ و هزینههای آسانسور برای تامین هزینه تعمیر آسانسور است.در ادامه قوانین پرداخت هزینههای آسانسور را برای شما آوردهایم:
- در ساختمانهای دارای مستاجر، مالک مسئولیتی در قبال پرداخت شارژ آسانسور ندارد و این وظیفه به عهده خود مستاجر میباشد.
- در صورت ایجاد خرابی آسانسور توسط فردی به خصوص، آن فرد خود به تنهایی موظف تعمیر و پرداخت هزینهها است. از جمله کارهایی که باعث خسارت به آسانسور میشوند؛ میتوان به جابجایی وسایل خانه با آسانسور اشاره کرد.
- هزینههایی همچون افزایش کیفیت، تزئینات و زیبا سازی آسانسور که منجر به بالا رفتن ارزش ساختمان میشود؛ بر عهده مالکان میباشد.
- طبق ماده 23 قانون تملک آپارتمان، فرقی نمیکند که شما میخواهید از آسانسور استفاده کنید یا نه؛ در هر حال شما موظف به پرداخت هزینههای آسانسور هستید.
- واحدی که از سکنه خالی است از پرداخت هزینههای آسانسور مستثنی نیست و باید آن را پرداخت کند.
سخن آخر
یکی از راههای پیشگیری از خرابی آسانسور و جلوگیری از صدمات جدی به آن، سرویس کردن آسانسور به صورت ماهانه است. همانطور که میدانید تعمیر آسانسور و سرویس کردن آن اهمیت بسیار زیادی دارد. تعمیر به موقع هر آسانسور میتواند در آینده باعث جلوگیری از پرداخت هزینههای هنگفت برای تعمیر و یا تعویض قطعات آسانسور شود. در صورت هر گونه خرابی در آسانسور تعمیرکار باید برای رفع آن اقدام کند و جلوی هزینههای بیشتر برای تعمیر آسانسور را بگیرد.
در سایت لوازم آسانسور شما میتوانید با انواع قوانین آسانسور، شامل قوانین ایمنی، قوانین پرداخت شارژ و همچنین انواع قطعات آسانسور و نحوه تعمیر آنها آشنا شوید.
سوالات متداول
1- آیا ساکنین طبقه اول میتوانند شارژ خدمات آسانسور را پرداخت نکنند؟
خیر، این افراد میتوانند با توافق با سایر ساکنین هزینههای پرداختی خود را کاهش دهند اما نمیتوانند به طور کلی هیچ هزینهای را پرداخت نکند.
2- اگر ساکنین ساختمان شارژ آسانسور را پرداخت نکردند چه کنیم؟
راهکار قانونی برای این موضوع با توجه به ماده 10 قانون تملک آپارتمان، این است که در صورتی که جمع هزینههای شارژ فرد متخلف تا 5 میلیون تومان باشد؛ میتوان به شورای حل اختلاف مراجعه و اظهار نامه تنظیم کرد. و در صورتی که مبلغ بدهی بیش از 5 میلیون باشد باید به دادگاه مراجعه کرد.
3- عوامل موثر بر تعیین هزینه آسانسور چیست؟
تعداد توقف آسانسور، ترافیک استفاده از آسانسور، ظرفیت آسانسور، عمر آسانسور، کیفیت قطعات آسانسور، منطقه ساختمان و… در قیمت نهایی خدماتی که دریافت میکنید تاثیر گذار است.
4- اگر طبقهای از ساکنین نیازی به آسانسور نداشت چه کنیم؟
اگر افراد ساکن در ساختمان به هر دلیلی قادر به پرداخ هزینههای شارژ برای تامین خزانه آسانسور و یا استفاده از آن نداشتند؛ شما میتوانید از تعمیر کاران بخواهید تنظیمات آسانسور را به گونهای تنظیم کند که آسانسور در طبقه مورد نظر توقف نداشته باشد.