سینی زیر کابین آسانسور یکی از مهمترین قسمتهای آسانسور برای تامین ایمنی جان مسافران است. سینی زیر کابین آسانسور که با نام “محافظ پا” نیز شناخته میشود، نقش مهمی بسیار مهمی دارد و به نوعی با جان و زندگی افراد بازی میکند. اصلیترین وظیفه سینی زیر کابین تامین امنیت بالا میباشد.
این سینی، زیر کابین آسانسور تعبیه میشود و به صورت یک صفحه قائم مسطح است که یک لبه با شیب بسیار زیادی دارد که محل نصب آن دقیقا در آستانه درب طبقه یا به عبارتی در ورودی کابین است. در یک تعریف کلی از این قطعه بسیار مهم باید گفت جهت افزایش ایمنی مسافران و همچنین برای جلوگیری از سقوط مسافران از بخش کابین آسانسور به داخل چاه، از سینی زیر کابین استفاده میشود.
به علاوه این سینی موجب افزایش امنیت نصابان هنگام سرویسکاری نیز میشود. در واقع زمانی که درب هر یک از طبقات در زمان سرویسکاری باز میشود، در آن صورت کابین باید به سمت بالا و یا پایین بیاید که این اتفاق توسط جامپر میافتاد. در مرحله بعد قبل از اینکه کابین بیاید، پخی که در این سینی زیر کابین وجود دارد، سرویسکار را با احتیاط از بالا به سمت عقب حرکت میدهد و هدایت میکند. در نتیجه همین موضوع باعث خواهد شد تا کابین همچون یک گیوتین عمل نکند و سرویسکار در امنیت کامل باشد. با توجه به حساس بودن وظایف سینی زیر کابین، حتما لازم است عملکرد آن در بازدیدهای دورهای مورد بازبینی قرار گیرد و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شود. زیرا در غیر این صورت ممکن است مشکلات بسیار بزرگ و غیرقابل حل را به همراه داشته باشد. در این مقاله قصد داریم بیشتر با این قطعه کاربردی و وظایف و جزئیات آن آشنا شویم، پس تا انتهای مقاله همراه ” لوازم آسانسور ” باشید.
کاربرد سینی زیر کابین آسانسور
کاربرد این سینی، ایمنی کابین آسانسور است تا در شرایطی که کابین دچار سقوط شود، مسافران جان سالم ببرند. همچنین از دیگر کاربردهای این سینی جهت بالابردن ایمنی سرویسکاران است. سینی زیر کابین یا محافظ پا وظیفه تامین ایمنی و جلوگیری از سقوط مسافران را بر عهده دارد.
ابعاد و اندازه سینی
دقیق بودن و صحیح بودن ابعاد و اندازه سینی کابین بسیار مهم است. چرا که هر چه این اندازهها دقیقتر باشد، در شرایط حساس و مواقع خطر، به درستی میتواند از سقوط مسافران و خطرات مالی و جانی جلوگیری کند. لذا برای داشتن عملکرد بهتر، دقت حرف اول را میزند. اما به طور کلی باید گفت برای هر ۷۵ سانتیمتر ارتفاع باید ۱۰ سانتیمتر خم سینی وجود داشته باشد.
در کنار اندازههای دقیق، موضوع مقاومت و محکم بودن این سینی نیز نقش مهمی را در سلامت مسافران، در مواقع سقوط دارد. از طرفی باید در نظر داشت که پایینترین بخشی که یک کابین دارد باید با ریلهای موجود حداکثر ۰.۱۵ فاصله را حفظ کند. ساخت این محصول، حساسیت زیادی دارد و به همین دلیل جنس این سینی بایستی یا از ورقی فلزی باشد و یا اینکه از محکمترین متریالهای موجود در ساخت آن استفاده شود. لذا توجه به این موضوع اولویت بالایی دارد.
ویژگیهای سینی کابین آسانسور
مقاومت سینی کابین با مقاومت دیواره کابین آسانسور متفاوت است. سینی کابین نباید دربرابر اعمال نیروی ٣٠٠ نیوتن بر ۵ سانتیمتر مربع تغییر شکل دائم دهد و تغییری شکل دائم آن بیش از ۱۵ میلیمتر نباشد. این سینی باید زاویه قائم، با ارتفاع حداقل ۷۵ سانتیمتر در قسمت قائم باشد و در انتهای خود دارای پخی با زاویه ۶۰ درجه نسبت به افق داشته باشد و تصویر آن حداقل ۲۰ میلیمتر در صفحه افق باشد.
اهمیت نصب سینی کابین
با توجه به اینکه در عملیات نجات دستی در صورت باز کردن درب طبقه احتمال هم سطح نبودن کابین و درب طبقه آسانسور و سقوط مسافر به داخل چاه وجود دارد، بنابراین به دلیل تعجیل ناجی در عملیات نجات و عدم توجه به شاخص طبقات روی سیم بکسلها در موتورخانه بسیار بالاست. لذا جهت تامین ایمنی و جلوگیری از سقوط مسافر نجات یافته از کابین به داخل چاه، نصب این قطعه ضروری است.
همچنین این سینی به دلیل پخی لبه سینی و انحراف به سمت زیر کابین که دارد، موجب ایمنی برای سرویسکار میشود. چنانچه سرویسکار با درب طبقه باز (با استفاده از جامپر) نسبت به احضار کابین اقدام کند، لبه پخی سینی زیر کابین سرویسکار را به عقب رانده و از صدمه رسیدن به سرویسکار ممانعت میکند و همچون گیوتینی شدن (سر پنجههای پا) توسط کابین جلوگیری میشود.
قیمت سینی زیر کابین
با توجه به نوسان داشتن قیمت ارز، نمیتوان قیمت واحدی و ثابتی برای سینی زیر کابین آسانسور در نظر گرفت. به همین دلیل لازم است قیمتهای به روز این محصول را از فروشگاه های معتبر لوازم و تجهیزات آسانسور، پیگیری کرد.
نحوه نصب سینی کابین
سینی زیر کابین (محافظ پا) نباید هیچگونه لقی، لرزش و خوردگی داشته باشد. هنگام نصب این قطعه باید دقت کرد که صفحه سینی زیر کابین کاملا در محل خود شاقول و محکم باشد. از طرفی با توجه به وظیفه حساسی که این محصول دارد، باید بتواند زمانی که کابین آسانسور در بین طبقه متوقف میشود، بتواند بخش زیر کابین تا آستانه درب طبقه را پوشش دهد و مانع از افتادن مسافران به داخل چاهک آسانسور شود.
جنس محافظ پا
قالبا برای ساخت این سینی (APRON) از ورق با جنس گالوانیزه و یا سیاه که با ضدزنگ رنگ آمیزی شده باشد، استفاده میشود. البته در صورت استفاده از ورق سیاه، لزومی به استفاده از ضدزنگ نیست .نکته مهمی که در بازرسی های آسانسور چک میشود این است که در صورتی که کابین روی ضربه گیر نشسته باشد و آن را فشرده کند، فاصله لبه زیرین صفحه سینی زیر کابین تا کف چاهک حداقل باید 10سانتیمتر باشد.
جمعبندی
سینی زیر کابین آسانسور یک صفحه قائم مسطح با لبه شیبدار است که در آستانه درب طبقه یا ورودی به کابین نصب میشود. وظیفه این سینیک (محافظ پا) تامین ایمنی و جلوگیری از سقوط مسافر نجات یافته از کابین به داخل چاه آسانسور است. زیرا در عملیات نجات احتمالِ هم سطح نبودن کابین و طبقه زیاد است.
از دیگر مزایای دیگر این سینی میتوان به افزایش ایمنی برای تعمیرکاران آسانسور اشاره کرد. با توجه به حالت پخی که انتهای این سینی وجود دارد، موجب افزایش ایمنی برای سرویسکار میشود. لذا حتما لازم است در چک لیستهای بازدید ادواری آسانسور، کنترل نصب سینیهای زیر درب طبقات و کابین از جمله مهمترین موارد میباشد. این سینی به سکویی که بر روی تیر ایمنی قرار میگیرد، تراز میشود و کل لبه عرضی آستانه را به مقدار تعریف شده به صورت کامل میپوشاند. نکته دیگر اینکه بار سینی زیر درب براساس مساحت مفید کابین میباشد.