آسانسور خودروبر با گنجایش و ظرفیت بالای بار تا 20 تن طراحی و تولید میشود. این نوع آسانسور ممکن است کششی یا هیدرولیکی باشد. به منظور حرکت و انتقال خودرو در فضاهای مختلف باید از آسانسور ماشینبر استفاده شود. ممکن است در مکانهایی مانند نمایشگاه خودرو یا پارکینگهای طبقاتی، نیاز به حرکت و جابهجایی خودرو به صورت افقی یا عمودی باشد. اگر آسانسور به صورت هیدرولیکی طراحی شود، برای ارتفاع کم و تا حدود 3 طبقه کارایی دارد.
در گاراژها و آپارتمانها ممکن است نیاز به رمپ با شیب تند باشد. در این حالت امکان دارد شاسی خودرو به آن گیر کند و به همین علت باید در یک فضای وسیع رمپ ایجاد شود. به همین دلیل از آسانسورهایی که توانایی حمل خودرو را داشتهباشند استفاده میشود. این نوع سیستم برای ساختمانهایی که به صورت چند طبقه ساخته میشوند، کارایی بیشتری دارد. در نتیجه دیگر نیازی به ایجاد رمپ در این نوع ساختمانها نیست.
ویژگی آسانسور خودروبر
در آسانسور خودروبر، نیاز به فضای بیشتری برای حمل ماشین است. در نتیجه این نوع سیستم باید دارای کابین با ابعاد بزرگتری نسبت به آسانسور معمولی باشد. به منظور نصب و راهاندازی آسانسور در ارتفاع کم و تا 3 طبقه، نوع هیدرولیکی کاربرد بیشتری دارد. اما در ارتفاع بیشتر از 3 طبقه بهتر است از آسانسور کششی استفاده شود. موتور گیرلسی در این ارتفاع کاربرد بیشتری دارد؛ البته باید به این نکته توجه کنیم که ممکن است از آسانسور مغناطیسی نیز برای این سیستم استفاده شود. قبل از هر چیز باید با ویژگیهای آسانسور ماشینبر هیدرولیکی آشنا شد.
- سر و صدای کم در هنگام انتقال خودرو
- ایمنی بالای جابهجایی بار
- حرکت و انتقال بار به صورت نرم و روان
- کاهش میزان مصرف انرژی
- استفاده از تجهیزات استاندارد برای ایمنی بیشتر
- وجود ترمز برای جلوگیری از سقوط کابین
- استفاده از درب اتوماتیک دو جداره
- امکان کنترل حرکت آسانسور از طریق راه دور
- استفاده از کابین با متریال مختلف مانند شیشهای
کارکرد آسانسور ماشینبر به چه صورت است؟
عملکرد آسانسور خودروبر مانند لیفتراک است و میتواند انواع خودرو را به صورت عمودی در طول ارتفاع طبقات بالا و پایین ببرد. به این نوع سیستم به دلیل عملکردش، جک بالابرنده گفتهمیشود. این نوع آسانسور دارای طراحی ساده و کاربردی است که موجب افزایش مقاومت آن شدهاست. میتوان تمامی ویژگیها در یک آسانسور معمولی را برای این نوع سیستم نیز بیان کرد؛ اما عمدتا برای طراحی آن از جزییات کمتر استفاده میشود. کارکرد این سیستم بسیار ساده است و شباهت زیادی به آسانسورهای حمل بار مسافر دارد. فقط؛ برای طراحی آن باید از کابین بزرگتر برای حمل خودرو استفاده شود. نمونههای هیدرولیکی کارایی بیشتری برای تولید این نوع سیستم دارند و از قانون پاسکال برای انتقال خودرو به بالا در آن استفاده میشود. در ادامه عملکرد آسانسور هیدرولیکی خودروبر را ذکر خواهیم کرد.
- ایجاد فشار روی مایع موجود در پیستون
- انتقال مایع بدون تغییر حجم به سیلندر
- خروج فشار توسط دیوارههای مقاوم مخزن
در این نوع سیستم از پیستون متحرک استفاده میشود که در مسیر خروجی فشار قرار دارد. برای ایجاد حرکت عمودی در این نوع آسانسور ماشینبر، باید فشار زیادی در این سیستم ایجاد شود. همین امر موجب حرکت عمودی به سمت بالا و پایین میشود.
ابعاد و اندازه آسانسور ماشینبر
ابعاد کابین آسانسورهای باری از نوع معمولی بیشتر است. آسانسور خودروبر نیز جزو سیستمها برای حمل بار است و باید گنجایش و ظرفیت بیشتری داشتهباشد. به همین دلیل اغلب با گنجایش 5 الی 7 تن طراحی و تولید میشود. ابعاد این سیستم میتواند تا 6 متر نیز باشد. اما؛ محدودیت ابعاد تنها در طول و عرض آن است و برای ارتفاع محدودیتی وجود ندارد. البته؛ این موضوع در مورد آسانسور کششی صدق میکند و باید حداکثر ارتفاع آسانسور در نوع هیدرولیکی تا 30 متر باشد.
برای جلوگیری از ایجاد ارتفاع بیشتر در آسانسور هیدرولیکی حمل ماشین، باید ابعاد بخشهای مختلف چاه آسانسور را مد نظر قرار دهیم. مثلا فضای مناسب برای چال باید دارای ارتفاع و ابعاد مشخصی باشد. در این صورت باید بین موتور آسانسور و چاه آسانسور ، 12 متر فاصله در نظر گرفتهشود. در این صورت عرض چاه تا 2700 میلیمتر در نظر گرفتهمیشود. این فضا در مواقع اضطراری برای خروج سرنشین از اتومبیل باید ایجاد شود.
فرق بین انواع آسانسور خودروبر
همانطور که گفته شد، سیستم هیدرولیکی برای تولید و اجرای آسانسور خودروبر کاربرد زیادی دارد. در صورتی که نیاز به جابهجایی بار سنگین باشد، این نوع آسانسور بسیار مناسب است. برای ایجاد سیستم حملونقل در پارکینگهای مکانیزه نیز از روش هیدرولیکی استفاده میشود. در این سیستم از کادر وزنه استفاده نمیشود و باید موتور آسانسور از قدرت بالایی برخوردار باشد. تنها در این صورت است که امکان جابهجایی بار توسط جک هیدرولیکی وجود دارد؛ اما در آسانسور خودروبر مغناطیسی، به منظور ایجاد میدان مغناطیسی از جریان برق استفاده میشود.
این جریان باید به قطعهای به نام استاتور متصل شود. در این صورت جریان مورد نظر وارد روتور میشود و امکان قطع در برخی نقاط فراهم میشود. جریان برق روی موتور آسانسور توسط سیمپیچها القا میشود و در نتیجه روتور دارای جریان مغناطیسی خواهد شد. این فرآیند شرایط را برای ایجاد حرکت در آسانسور فراهم میکند. در این نوع آسانسور ماشینبر نیازی به استفاده از وزنه، کابل و موتورخانه نیست. به جرات میتوان گفت که آسانسور مغناطیسی از نوع هیدرولیکی ایمنی بیشتری دارد؛ اما به دلیل قیمت بالا اغلب از نوع هیدرولیکی برای انتقال ماشین استفاده میشود.
هزینه نصب آسانسور برای حمل اتومبیل
انتقال و جابهجایی خودرو بین طبقات امری مرسوم نیست. به همین دلیل در کمتر آپارتمانی میتوانید این نوع سیستم حمل خودرو را مشاهده کنید. با توجه به نوع آسانسور، هزینه نصب و راهاندازی نیز متغییر است. به همین دلیل نمیتوان قیمت آسانسور خوروبر را تعیین کنیم؛ اما بسیاری از نصابان عقیده دارند که نصب آسانسور حمل اتومبیل بسیار سادهتر از نوع مسافربری است. با توجه به قطعات مکانیکی آسانسور و قطعات الکترونیکی آسانسور و لوازم آسانسور، قیمت نهایی ممکن است تغییر کند.
سخن پایانی
امروزه از سیستمهای مختلفی برای نصب و راهاندازی آسانسور خودروبر استفاده میشود. اما؛ در بیشتر ساختمانها با ارتفاع کم اغلب از نمونههای هیدرولیکی استفاده میشود. هزینه نصب آسانسور ماشینبر ممکن است بر اساس نوع آن متفاوت باشد. معمولا از تجهیزات و لوازم آسانسور با کیفیت بالا برای نصب این سیستم استفاده میشود. به همین دلیل از نظر مقاومت، این نوع آسانسور توانایی حمل بار با وزن بالا را دارد.