مهمترین بخش در طراحی آسانسور، محاسبه میزان ظرفیت کابین آسانسور است که با کمک آن میتوان قدرت و سرعت آسانسور و تعداد مسافرین قابل حمل را پیشبینی کرد که در نهایت نیز آسانسور به بهترین شکل ممکن طراحی و ساخته میشود. در این مقاله قصد داریم در مورد نحوه محاسبه ظرفیت کابین آسانسور صحبت کنیم.
عوامل موثر بر ظرفیت کابین
- مساحت کابین آسانسور: به طور کلی طراحی آسانسور بر اساس ظرفیت کابین انتخاب شده صورت میگیرد که به طور معمول این ظرفیت و مساحت کابین آسانسور، حداکثر فضای چاه خواهد بود تا بزرگترین کابین انتخاب شود. در ادامه کلیه وسایل و قطعات خریداری شده برای آسانسور، متناسب با ظرفیت کابین خریداری میشود.
- موتور آسانسور: موتور آسانسور بر اساس ظرفیت کابین گرفته و انتخاب میشود. اگر در ساخت انواع کابین اشتباهی صورت بگیرد، و ظرفیت آسانسور اشتباه شود موتور و سایز قطعات نیز متفاوت خواهد بود.
تعیین ظرفیت کابین آسانسور
وظیفه اصلی تعیین ظرفیت آسانسور به عهده طراح آسانسور است و بروز هرگونه اشتباه در آن میتواند منجر به هدر رفتن فضای مفید ساختمان و نارضایتی مسافرین شود. انتخاب ابعدا درست مخصوص به کابین آسانسور به میزارن رفت و آمد آسانسور، میزان طبقات ساختمان، محل نصب آسانسور و… بستگی دارد. برخی از مفاهیم در تعیین ظرفیت آسانسور در زیر آورده شده است.
- ظرفیت جابجایی درصد جمعیتی از افراد است که آسانسور در مدت زمان معین جابجا میکند.
- حداقل فضای مورد نیاز برای انتخاب اندازههای کابین آسانسور باید در نظر گرفته شود.
- اندازه چاه، کابین و موتورخانه باید با توجه به ظرفیت کابین باشد.
- به اضای هر مسافر حدود 0/115 متر مربع به سطح کابین افزوده میشود.
- در ساختمانهاب ۴ طبقه با طوب مسیر ۱۰/۵ متر استفاده از آسانسور و نصب آن ضرورت دارد.
- برای تعیین محل دقیق آسانسور، طراح باید مکانی را انتخاب کند که نزدیکترین مکان برای رفت و آمد مسافران باشد تا بتوانند به آسانی خود را به آسانسور ساختمان برسانند.
- در صورتی که تعداد آسانسورها بیشتر از یک دستگاه باشد میتوان آنها را دقیقا روبرو و یا در کنار هم قرار داد.
اطلاعات مورد نیاز در مورد محاسبه ظرفیت آسانسور
در این قسمت درمورد اطلاعات مورد نیاز برای محاسبه ظرفیت و مساحت کابین آسانسور صحبت میکنیم.
اطلاعات ورودی:
- ارتفاع هر طبقه و فواصل آنها از یکدیگر
- تعداد واحد و جمعیت هر طبقه
- نوع کاربری ساختمان و تعداد طبقههای آن
اطلاعات اولیه:
- مدت زمان انجام یک سفر کامل
- مدت زمان انتظار
نتیجه جمع آوری اطلاعات:
- تعداد آسانسور مورد نیاز
- سرعت مناسب آسانسور
- ظرفیت آسانسور
مهندسین میتوانند با آگاهی از تعداد درست طبقات و مسافرین آسانسور مساحت مفید کابین را نیز اندازهگیری کنند.
- ۳/۱۳ متر مربع: ۲۰ مسافر
- ۲/۵۷ متر مربع: ۱۶ مسافر
- ۲/۰۱متر مربع: ۱۲ مسافر
- ۱/۷۳ متر مربع: ۱۰ مسافر
- ۰/۹۸ متر مربع: ۵ مسافر
- ۰/۲۸ متر مربع: ۱ مسافر
نحوه اندازهگیری مساحت و ظرفیت کابین
مساحت مفید کابین پس از اندازهگیری در ارتفاع ١ متری از کف کابین و بدون در نظر گرفتن فضایی که دستگیرهها اشغال میکنند و با محاسبه پاخور ورودی انجام میشود. عدد مساحت مفید کابین باید در بازه تعریف شدهی حداقل و حداکثر مساحت مندرج در جدولهای شماره (١) و (٢) استاندارد برای ظرفیت مشخص شده قرار گیرد.
(جدول1-1) / بارنامی _حداکثر مساحت
برای هر ظرفیت در جدول شماره (١) و (٢) استاندارد به ترتیب یک مقدار حداکثر مساحت مفید کابین و یک مقدار حداقل مساحت مفید کابین داده شده که در صورتی که مساحت مفید اندازه گیری شده در بازه قرار گیرد، میتوان آن ظرفیت را به این مساحت اطلاق کرد.
جدول (2-1) / تعداد مسافران / حداقل مساحت
دو نکته مهم:
- در مواردی که یک مساحت در دو ظرفیت جواب دهد، عدد کوچکتر ظرفیت کابین است.
- در حال حاضر و تا اجرای تجدید نظر اول استاندارد ملی امکان عدم محاسبه مساحت پاخور در صورت چشم یا پرده نوری در ورودی ممکن است.
جدول تعیین ظرفیت کابین
دو نکته محاسباتی
- در صورت تطابق جدول با دو ظرفیت، ملاک ظرفیت کوچکتر است.
- برای مقادیر میانی ظرفیت و مساحت که در جدول بالا نیستند، از درون یابی خطی استفاده میشود.
مثال: مساحت مفید کابینی 2/04 به دست آمده است. ظرفیت این کابین چند نفر است؟
از آنجایی که عدد 2/04 در محدوده مساحت ظرفیت 11 نفره و 12 نفره است ما با توجه به قانون ظرفیت کمتر را در نظر میگیریم پس ظرفیت کابین این آسانسور 11 نفره است.
تبعات اشتباه در اندازهگیری ظرفیت کابین
از آنجایی که با اندازهگیری و تعیین ظرفیت کابین آسانسور اندازه سایر قطعات نیز تعیین میشود. علاوه بر این موضوع، بروز مشکلاتی مثل اضافه کاری، هزینههای مضاعف، لرزش کابین آسانسور، خرابی موتور آسانسور، تخریب برخی قسمتهای چاه آسانسور، خرابی درب آسانسور و… امکان پذیر است.
اهمیت تعیین ظرفیت کابین
تعیین ظرفیت آسانسور از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که عدم وجود فضای کافی در آسانسور میتواند منجر به نارضایتی مسافرین و اتلاف وقت بشود. اگر ظرفیت از حد استاندارد کمتر باشد در هر بار جابجایی تعداد کمتری از افراد میتوانند از آسانسور استفاده کنند و در نتیجه نفرات بعدی به علت عدم وجود فضای کافی در آسانسور مجبور به انتظار میباشند که همین امر موجب نارضایتی آنها خواهد شد. علاوه بر این موضوع انتخاب نادرست ظرفیت آسانسور موجب به هدر رفتن فضای مفید آسانسور خواهد شد.
نحوه انجام محاسبات ظرفیت کابین و محاسبات ترافیک به مشاورین متخصص در این نیازمند است. همانطور که دیدید در این مقاله درمورد شیوه محاسبه ظرفیت آسانسور با توجه به تعداد افراد ساکن در هر طبقه پرداختیم. شما عزیزان میتوانید در سایت لوازم آسانسور اطلاعات لازم و مورد نیاز خود را در مورد نحوه نصب آسانسور، تعمیر موتور آسانسور، انواع قطعات برقی و جانبی آسانسور و… را کسب کنید.