آسانسور دستگاهی است که افراد را در بین طبقات ساختمانی جابجا میکند. نصب دقیق و درست ریل راهنمای آسانسور به دلیل اینکه کابین و وزنه تعادل باید روی همین ریلها حرکت کنند از اهمیت ویژهای برخوردار است. در حقیقت ریلها نقش مهمی در پایداری سیستم تعلیق آسانسور و کابین دارد. در ادامه با ما همراه باشید و با نحوه نصب ریل راهنمای آسانسور آشنا شوید.
ریل آسانسور چیست؟
ریل آسانسور به عنوان یک راهنما و هدایت کننده کابین آسانسور و وزنه تعادل عمل میکند که در هنگام توزیع یکنواخت بار در آسانسور مانع از خارج شدن آسانسور از حالت تعادل، و یا لرزش و تکانهای آسانسور میشود. تمامی ریلها از فولاد مرغوب و با کیفیت ساخته شدهاند و با سطحی کامل صاف و بدون پیچ خوردگی تولید میشوند.
ریلها به طور معمول با سطح مقطعهای ماشین کاری شده T مانند و در شاخههای ۵ متری از جنس فولاد سخت و به صورت شاخههای نر و ماده در هم چفت میشوند. انواع قطعات ریل آسانسور در زیر آورده شده است.
لقمههای ریل آسانسور
اتصال دهندههای ریل به براکت که دارای انواع مختلفی هستند را لقمههای ریل آسانسور میگویند. از لقمه ریل آسانسور به این دلیل استفاده میشود تا با بالا رفتن عمر آسانسور در ریلها تنش ایجاد نشود و امکان انبساط و انقباض ریلها در تغییرات آب و هوایی وجود داشته باشد.
پشت بند ریل آسانسور
یکسری پلیتهای فلزی ضخیم که بر روی هر کدام ۸ سوراخ وجود دارد که برای اتصال ریلها به هم استفاده میشوند. هر ریل ۴ سوراخ را به خود اختصاص میدهد.
براکت ریل آسانسور
برای اتصال ریل راهنمای آسانسور به بدنه چاه و چاهک آسانسور، از براکت استفاده میشود. براکتها به وسیله پیچ و مهره به هم متصل میشوند. براکت در دو نوع آبکاری شده و آغشته با ضد زنگ در بازار عرضه میشوند.
سیم شاقول
تراز کردن و شاقول کردن ریلهای آسانسور از اهمیت زیادی برخوردار است و از وسایلی مثل ریسمان، سیم فلزی نازک، تراز لیزری و نخ ماهیگیری برای شاقول کردن استفاده میشود.
مراحل نصب ریل راهنمای آسانسور
نصب ریل آسانسور به عهده سرویسکاران و کارشناسان آسانسور است که به طور عمده در چاله آسانسور و در ارتفاع انجام میشود. بیتوجهی در هنگام کار کردن میتواند باعث خطراتی از جمله قطع عضو، فلجی و… شود. رعایت نکات ایمنی در هنگام نصب ریل آسانسور از مهمترین نکات است.
مرحله اول (انتخاب خط مبنا)
خطی که راستای دو ریل کابین باید با آن موازی باشد خط مبنا نام دارد که در اغلب موارد دیوار روبروی چاه انتخاب میشود.اولین مرحله در نصب ریل راهنمای آسانسور انتخاب خط مبنا است.
مرحله دوم (رعایت نکات ایمنی)
همانطور که گفته شده نصب ریل آسانسور در ارتفاع و در شرایطی خطرناک انجام میشود بنابر این رعایت نکات ایمنی و استفاده از کفش، کلاه، کمربند ایمنی، دستکش و لباس ایمنی در کار بسیار مهم است.
مرحله سوم (شاقول کاری)
دو سیم شاقول با توجه به محل قرارگیری از بالای چاه به سمت چاله آسانسور رها میشوند و فاصله بین دو سیم را بر روی نبشی علامت میزنیم. بعد از اینکه سیم شاقول ثابت شد مکان آن را روی نبشی برش میزنیم و انتهای سیم شاقول را بر روی چاکهای نبشی میپیچانیم و نبشی را در مکان مشخص شده جوش میدهیم.
مرحله چهارم (آماده سازی ریل راهنمای آسانسور)
همانطور که گفتیم ریلهای آسانسور در اندازههای ۵ متری هستند و برای اینکه بدانیم چند ریل میخواهیم ابتدا باید متراژ چاه آسانسور را بدست بیاوریم.
مرحله پنجم (نصب ریل راهنمای آسانسور)
در ابتدا پشت بندها را بر روی ریلها سوار میکنیم و سپس با کمک بالابر ریلها را به چاه آسانسور انتقال میدهیم. لقمهها را بر روی براکتها سوار کنید و پیچها را در حالت شل قرار دهید. اولین ریل را وارد چاه آسانسور کنید و اولین براکت را نیز بر روی ریل و محل اولین کلاف ببندید. پس از اینکه ریل آسانسور به طور کامل تراز شد آنها را جوش بدهید و سپس ریل بعدی را نیز به همین شیوه متصل کنید تا به انتهای کار برسید.
نکات مهم در مورد نصب ریل آسانسور
- حفاظ ایمنی در برابر درب آسانسور وصل باشد.
- داربست فلزی مناسبی در چاه آسانسور متصل شده باشد.
- تمامی لوازم مخصوص نصب ریل آسانسور در کارگاه موجود باشد.
- وجود انبار مناسب برای نگه داری قطعات آسانسور
- کار کردن ریل از کف چاله به این دلیل است که ریل بیش از حد خریداری شده تا نیاز به تکه ریل نباشد.
- تعداد ریلها، پیچ بندها، براکتها، لقمهها، پیچ و مهرهها و… را باید کنترل کرد.
انتخاب ریل مناسب برای آسانسور
اولین چیز در انتخاب ریل آسانسور انتخاب ریلی بدون خمیدگی و ناصافی است. این موضوع باعث حرکت بدون لغزش کابین میشود. برای انتخاب ریل مناسب برای آسانسور باید به سرعت آسانسور، ظرفیت کابین آسانسور و ارتفاع کل چاه آسانسور دقت کنید.
ریلهای آسانسور معمولا از جنس فولاد سرد یا گرم ساخته میشوند و ریلهایی که از جنس فولاد سرد ساخته میشوند دارای مقاومت بیشتری نسبت به ریلهای فولاد گرم هستند. و به همین خاطر قیمت ریلهای فولاد سرد نیز بالاتر است. ریل های راهنمای آسانسور دارای سایز های T5 و T9 و T16 و T125 می باشند که ویژگی هر یک از آنها در زیر آورده شده است:
- ریل T5 : برای آسانسوری که ارتفاع چاه آسانسور کمتر از 15، سرعت آسانسور حداکثر 1 متر بر ثانیه می باشد و ظرفیت آسانسور حداکثر 4 نفر است.
- ریل T9 : این ریل برای آسانسورهایی با ارتفاع چاه آسانسور کمتر از 30، سرعت آسانسور حداکثر 1.2 متر بر ثانیه باشد و ظرفیت آسانسور حداکثر 7 نفر باشد.
- ریل T16 : این ریل برای آسانسورهایی که ارتفاع چاه آسانسور بین 30 متر تا 50، سرعت آسانسور حداکثر 1.6 متر بر ثانیه باشد و ظرفیت آسانسور حداکثر 12 نفر باشد مناسب است.
- ریل T125 : این سایز از ریل راهنما برای آسانسورهایی که ارتفاع چاه آسانسور بیش از 50، سرعت آسانسور بیش از 1.6 متر بر ثانیه باشد و ظرفیت آسانسور بالاتر 12 نفر باشد مناسب است.
همانطور که مطالعه کردید ریل آسانسور از مهمترین اجزا برای بالاتر بردن کیفیت و کارایی آسانسور است و جنس و روش نصب آن نیز در کارکرد آن تاثیر گذار خواهد بود. شما میتوانید در سایت لوازم آسانسور اطلاعات لازم در مورد هر قطعه آسانسور را بخوانید و یا در مورد روشهای نصب آسانسور اطلاعات جمع آوری کنید و آنها را در برخورد با مشکلات مربوطه با آسانسور به کار بگیرید.